Снощи, 9 май, в Ливърпул беше даден стартът на първия полуфунал на Евровизия. Мястото беше избрано, след като победителят от миналогодишния конкурс - Украйна, обяви, че няма да може да организира конкурса на своя територия, заради продължаващата война с Русия.

Евровизия 2022, Украйна, Kalush Orchestra и това ли е големият победител в конкурса

Ето кой спечели Евровизия

Има ли изненадани

Не липсва обаче украинско присъствие. Сред водещи на предаванията е победителката от Dancing with the Stars Украйна и съдия в украинския X-Factor Джулия Санина. Компания ѝ правят звездата от сериала "Тед Ласо" Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън и едно от най-известните лица на британската телевизия - Греъм Нортън.

Тази година на Евровизия има рекордно малко участници - само 37 държави. Това са 31 претенденти на полуфиналите, участнците от Голямата петорка (Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания) и страната победител на миналото издание - Украйна.

На първия полуфинал се представиха 15 държави. Това са Норвегия и Алесандра с "Queen of Kings", Малта и The Busker с "Dance (Our Own Party), Сърбия и Luke Black със "Samo Mi Se Spava", Латвия и Sudden Lights с "Aijā", Португалия и Mimicat с "Ai Coração", Ирландия и Wild Youth с "We Are One", Хърватия и Let 3 с "Mama ŠČ". Участие взе и Швейцария и Ремо Фпрер с "Watergun", Израел и Ноа Кирел с "Unicorn", Молдова и Паша Парфени с " Soarele şi Luna", Швеция и Лорийн с "Tattoo", Азербайджан и TuralTuranX с "Тell Me More", Чехия и Vesna с "My Sister's Crown", Нидерландия и Миа Николай и Дион Купър с "Burning Daylight" и Финландия и Käärijä с "Cha Cha Cha".

анкета

Какво мислите за Евровизия?

Виж резултати

100% политически конкурс 44.0%

Гледам, само ако участва и България 8.6%

Чудесен начин да се запозная с музиката на толкова таланти от различни държави 16.2%

Абсолютна тъпотия 31.2%

На финала отиват Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия, Норвегия. Отпаднаха съответно Малта, Ирландия, Азербайджан, Нидерландия и Латвия. Победителите от полуфинала вече се определят само след гласуване от журито, след като комитетът към Евровизия взе решение да бъдат променени правилата на конкурса.

От класиралите се за финала има и българско учасние, макар и да не представя България. Певицата Танита Янкова от чешката група Vesna рапира на български по време на песента "My Sister's Crown".

Българката Танита Янкова и група VESNA, които представят Чехия на Евровизия 2023 г.

Момичето, заради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за участието си в чешката група и за песента "My Sister's Crown"

Вторият полуфинал ще се проведе на 11 май, отново от 22 ч. българско време. Тъй като тази година България не участва в конкурса, БНТ не излъчва шоуто, но то може да бъде гледано на официалния YouTube канал на Евровизия. Големият финал на песения конкурс ще се проведе в събота от 22 ч. българско време.